Istoria limbajului Pascal


Istoria limbajului Pascal

Pascal este unul dintre limbajele de programare de referinţă în ştiinţa calculatoarelor, fiind cel care a definit programarea calculatoarelor. Limbajul Pascal a fost dezvoltat de elveţianul Niklaus Wirth în 1970 pentru a pune în practică programarea structurată, aceasta fiind mai uşor de compilat.

  Unul din marile sale avantaje este asemănarea cu limbajul natural limba engleză, ceea ce îl face limbajul ideal pentru cei care sunt la primul contact cu programarea. Limbajul Pascal este bazat pe limbajul Algol şi a fost denumit astfel în onoarea matematicianului Blaise Pascal, creditat pentru construirea primelor maşini de calcul numeric.

  Wirth a mai dezvoltat limbajele Modula-2 şi Oberon, similare cu Pascal. Cele mai populare implementări a acestui limbaj au fost Turbo Pascal şi Borland Pascal, ambele ale firmei Borland cu versiuni pentru Macintosh şi DOS, care i-au adăugat limbajului obiecte şi au fost continuate cu versiuni destinate programării vizuale pentru Microsoft Windows (utilizate de mediul de dezvoltare Delphi) şi pentru Linux (Kylix). În prezent există şi alte implementări mai mult sau mai puţin populare, dar gratuite, printre care se remarcă Free Pascal şi GNU Pascal.

   Deşi în prezent este relativ rar folosit în industria software, el este încă util elevilor şi studenţilor care doresc să se iniţieze în programare. Spre deosebire de Basic, care a stat în trecut la baza învăţării programării, Pascal este un limbaj structurat. De aceea, el formează un anumit tip de gîndire, similar limbajelor moderne, precum C++, dar nu deţine complexitatea şi abstractizarea acestuia din urmă, fiind mai uşor de înţeles datorită sintaxei simple şi apropiate de pseudocod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu